BURSATARIMSığla Ağacı Fidanı
BURSATARIMSığla Ağacı Fidanı
BURSATARIMSığla Ağacı Fidanı
BURSATARIMSığla Ağacı Fidanı
BURSATARIMSığla Ağacı Fidanı
BURSATARIMSığla Ağacı Fidanı
BURSATARIMSığla Ağacı Fidanı
BURSATARIMSığla Ağacı Fidanı
BURSATARIMSığla Ağacı Fidanı

Sığla Ağacı Fidanı

Marka : BURSATARIM
İndirim Oranı : %29 İndirim
Fiyat : ₺170,00(KDV Dahil)
İndirimli : ₺120,00(KDV Dahil)

Saksılı, viyolde

(25-30 cm boylarda )

Sığla Ağacı Fidanı

Anadolu Sığla Ağacı (Liquidambar orientalis Miller) bugün için doğal yayılış alanlarının kuzey sınırı Çine’nin güneyinde Çine çayı boyunca; güney sınırı Eşen çayının denize yakın kısımlarında ; doğu sınırı Silifke ve batı sınırı da Bodrum dolaylarına kadar olan bölgede oluşturur.
Doğal olarak özellikle Köyceğiz ve Dalaman deltasıyla, Marmaris ve Fethiye ilçelerinin kıyı düzlüklerinde mesçereler halinde bulunur.
 
Denize dik yönde uzanan Dalaman vadisinin Akdeniz iklimi etkisini içerilere kadar taşıması nedeniyle Acıpayam yakınlarına kadar sokulur. Acıpayam yöresi, türün aynı zamanda denizden en uzak ve en yüksek yayılış yerini oluşturur.
 
Anadolu Sığla Ağacı 20m’ye kadar boylanabilen geniş tepeli, çok dallı ağaçtır. 200-300 yıl kadar yaşayabilir. Dallar kalındır, kabuk koyu renkte olup derince yarıkları vardır.
 
Sığla yağı iyi bir antiseptik ve parazit öldürücüdür.
 
Pomat ve yakı halinde uyuz, mantar gibi cilt hastalıklarında yararlıdır. Mide yaralarının iyileştirilmesinde de kullanılmaktadır. Vücuttaki yaraların iyileştirilmesinde ise sığla yağının yara olan yere sürülmesi suretiyle kullanılmaktadır. Böylelikle yara izi kalmadan deri iyileşmektedir. Sığla ormanları içinde koyu gölgesi ve yaydığı koku nedeniyle insanlara huzur vermektedir.
 

Liquidambar orientalis - Anadolu Sığlası

Muğla, Fethiye, Köyceğiz ve Marmaris yörelerinde doğal olarak yetişir. Ülkemizin endemik ağaç türüdür. Boyu 10-15 m, tepe tacı genişliği 8-10m’dir. Kalın dallı, geniş tepe çatılı, yuvarlak formlu bir ağaçtır. Gövde çoğunlukla 3- 5m’den sonra dallanır; yaşlı ağaçların gövde kabuğu koyu renkli ve derin çatlaklıdır. Genç sürgünler kırmızı kahverengi, tüysüz, çoğunlukla kalın bir mantar tabakasıyla kaplı, bu nedenle sürgünler yuvarlak değil, köşelidir. Yazın yeşil yaprakları, almaçlı dizilmiş, 5 derin loblu, 5-7 cm büyüklüğünde; lobların ucu küt ya da sivri kenarları kaba dişli, üst yüzü parlak yeşil, alt yüzü açık yeşil tüysüz ya da çok az tüylü, yaprak sapı 3-6 cm; sonbahar renklenmesi açık sarıdır. Çiçekleri yeşilimsi yapraklarla birlikte açar, erkek çiçekleri uzun bir sap ucunda yaprakların koltuğunda, salkım halinde; dişi çiçeklerin 1-2’si yaprakların koltuğundan çıkar. Çiçeklenme ve yapraklanma aynı dönemde olur. Meyveleri küre şeklinde 2-2.5 cm çapında, olgunlaştığında açık kahverengi, sapları uzun, küçük kanatlı tohumlar 1-1.5x3-4 mm büyüklüğünde, siyah renklidir. Çok sıcak ve çok nemli ıslak yerler ideal yetişme ortamlarıdır; yavaş büyür, çok bol sürgün verir, sığ kök yapar. Güney bölgelerimizde, çok sıcak ve taban suyu yüksek yörelerde, grup ve kitle halinde ya da soliter olarak kullanılır.

 
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR